Blog

Het leed dat PGB heet

Stel, je hebt autisme en je hebt hierdoor begeleiding nodig, zodat je niet vastloopt. In Nederland hebben we hier gelukkig een persoons gebonden budget voor, ook wel PGB genoemd. De bedoeling van dit PGB is, dat jij de zorgverlener kan inhuren die bij jou past en die jou verder kan helpen.Een zorgverlener die jou coacht en begeleid in je angsten, je leert je administratie te structureren, of misschien je coacht in je communicatieve vaardigheden. Een zorgverlener die er voor je is zodat je je gedachten kunt ventileren, zodat je gedachten geen eigen leven gaan leiden. Dit allemaal zodat je niet vastloopt en de zaken niet meer overziet.
Klinkt mooi toch?

Ik zal een situatie schetsen die mij als autisme coach frustreert.

Vanaf augustus 2018 begeleid en coach ik een cliënt die van de ene gemeente naar de andere gemeente is verhuisd.

Nou geen punt toch? we hebben tegenwoordig toch van die mooie sociale wijkteams?

Vanaf augustus 2018 hebben we een nieuwe zorgovereenkomst ingevuld, en opgestuurd naar de SVB. De ene keer stond er een punt teveel, en de andere keer een punt te weinig. Meerdere malen met de SVB gebeld tot we in februari van de SVB hoorde dat de data van de beschikking niet klopte. Dus wat moest er gebeuren de ene gemeente  moest het PGB beëindigen met einddatum 31 mei 2018, en de nieuwe gemeente die moet het PGB op 1 juni 2018 laten ingaan.

Zou je denken, dat is toch gewoon een administratieve handeling? Dit zou toch niet bijna een jaar moeten duren?

Toch is de praktijk anders.

Ik heb met de gemeente en de SVB herhaaldelijk gebeld en gemaild, en waar het misgaat, is dat je elke keer een ander aan de telefoon krijgt, die vervolgens weer met een hele andere constructie komt.

Het is nu 22 maart, ik begeleid deze cliënte nu al 7 maanden onbetaald. en nog is het niet rond. Ik doe dit omdat ik vind dat deze cliënte het verdient om de juiste hulp te krijgen.  In praktijk is het nu zo, dat mijn cliente en ik al maanden bezig zijn om het PGB rond te krijgen. Aan echte coaching en begeleiding komen we niet toe.

Ik vind het ronduit schandalig dat er met deze kwetsbare groep zo wordt omgegaan door de overheid. En dat er wordt verscholen achter de zogenaamde procedures.

Gemeente Leiden en SVB, waar is jullie zorgplicht?

Lesley Piccardt
Autisme coach
Sterk in Autisme

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *